Benefiti konopljinog proteina

 

Beige-and-Gray-Minimalist-Quote-Instagram-Post-1.png

Prva gajena biljka ikada

 

Industrijska konoplja smatra se prvom i najvažnijom biljkom ikada gajenom od strane čoveka. Lako se uzgaja, neguje zemljište na kojem raste i prirodno je veoma otporna.

Ne zahteva upotrebu pesticida, stoga je ekološka, jedna od retko genetski očuvanih uzgajanih biljaka na planeti. U našim krajevima gajila se kao industrijska biljka, i naša zemlja je posle Drugog svetskog rata bila jedan od glavnih svetskih proizvođača.

Biljka se može 100% iskoristiti od korena, preko stabljike, do cveta i zrna.

U ovom blogu upoznaćemo se sa zrnom biljke, od koga se dobija čist konopljin protein.

 

Hajde da počnemo priču o proteinu...

 

Mnogima kada čuju protein prva asocijacija su teretana, mišići, bodybuilding, stoga mnogi odustanu i od ideje da se bliže upoznaju sa benefitima koje nudi.

Reč protein potiče od grčke reči „protos“ (πρῶτος), što znači „prvi“. Proteini su organski spojevi nazvani poliamidi - Bitni elementi neophodni za rast i obnovu strukture (tela) svih delova organizma.

Ako nas pitate, ukoliko je potrebno izabrati jednu namirnicu koju želimo da konzumiramo svakodnevno, to bi svakako bilo zrno konoplje, u obliku semenki, kao i u obliku proteina koji zaslužuje posebnu pažnju.

 

Upoznajte se sa proteinom

 

Šta je to protein u stvari, kako se dobija, koji su benefiti, da li je pogodan za vegane i vegetarijance?

Ciklus proteina u našem organizmu - proteini se  u našem telu stalno sintetizuju i oslobađaju. Nakon obroka, belančevine se tokom probave razgrađuju u amino kiseline, koje se tada apsorbuju u telo i pomažu u proizvodnji različitih vrsta proteina. Adekvatan dnevni unos proteina osigurava nesmetani ciklus proteina.

 

Kako se dobija protein od konoplje?

 

Gramina protein od konoplje proizveden je na domaćim plantažama konoplje, gajenim u plodnim i nezagađenim delovima širom Srbije. Dobija se iz zrna industrijske konoplje postupkom hladnog presovanja zrna. Nakon presovanja dobija se konopljina pogača kao nusproizvod. Dalje se prosejava nekoliko puta. Daljim prosejavanjem sa visokom granulacijom uklanjaju se veće čestice opni semenki konoplje što ostavlja više čestica bogatih proteinima koje se nalaze unutar zrna (srca konoplje). Tako se dobija čist konopljin protein u prahu.

 

Zašto je važno da se radi hladno presovanje, a ne u prisustvu toplote?

 

Upravo hladnom obradom zrna ne dolazi do denaturacije proteina i zadržavaju se sva nutritivna svojstva. Ukoliko je izloženo toploti prilikom obrade izloženo je mogućnosti da se za 10% smanji karakteristika po kojoj je konopljin protein poznat, a to je da je lako svarljiv, zahvaljujući proteinima edestinu i albuminu.

hemp-seed_750xx2400-1353-0-146.jpg

 

Od čega se sastoji protein od konoplje?

 

Hladnim presovanjem ulja iz semenki, neke masti i dalje ostaju u konopljinoj pogači. Za razliku od tipične prehrane, koja obično sadrži vrlo neuravnotežen odnos omega masnih kiselina, prah konopljinih proteina ima idealan odnos (3:1) omega masnih kiselina (omega 6 i omega 3) za ljude, a od velike su važnosti za zdravlje srca.

Sadrži visok udeo dijetalnih vlakana. Ishrana bogata dijetalnim vlaknima može pomoći u poboljšanju nivoa šećera u krvi, boljoj probavi, očuvanju zdravlja creva itd.

Protein od konoplje sadrži svih 21 poznatih amino kiselina uključujući i 10 esencijalnih amino kiselina (8 za odrasle + 2 dodatne koja se smatraju esencijalnim za decu i starije osobe), koje naš organizam ne može sam proizvesti.

 

Visoko kvalitetni proteini konoplje u 30g (oko 4 kašike) sadrže:

120 kalorija

10 grama ugljenih hidrata

11 grama proteina

2,8 grama masti

6 grama vlakana

 

Kakvog je ukusa?

 

Potpuno čist protein od konoplje biljnog je ukusa, preciznije orašastog ukusa, ali istovremeno i neutralan.

Najčešće se nalazi kao dodatak u smutiju (sa vodom/mlekom/jogurtom). Takođe se dodaje u supe/čorbe, zdrave pogačice, hleb. U sva zdrava jela koja volite da pripremate i jedete možete dodati protein. Obogatiće kako ukus, tako i nutritivnu vrednost jela. 

 

 

Prednosti i benefiti

 

Istraživači su otkrili da je oko 91-98% proteina konoplje svarljivo. To znači da naše telo može iskoristiti gotovo bilo koju amino kiselinu koja se nalazi u proteinu konoplje, što je ključno za održavanje i poboljšanje funkcionalnosti našeg tela.

 

Fosfor potiče razvoj kostiju, rast i regeneraciju tkiva;

Kalijum prodstiče zdravlje srca i ravnotežu tela;

Magnezijum aktivira vitamine grupe B, mineralizira kosti i podstiče apsorpciju kalijuma i kalcijuma;

Mangan osigurava pravilno funkcioniranje mozga i učestvuje u stvaranju koštanih, tkivnih i reproduktivnih hormona;

Cink pomaže metabolizaciji proteina, masti i ugljenih hidrata i ubrzava zarastanje rana;

Bakar je ključan za razvoj mozga i međućelijsku komunikaciju;

Kalcijum je odgovoran za razvoj kostiju i normalno funkcioniranje srca, održava zdrav krvni pritisak i sprečava stvaranje ugrušaka.

 

9 RAZLOGA ZAŠTO IZABRATI KONOPLJIN PROTEIN:

 

- Obezbeđuje hormonski balans
- Regeneriše zaštitni sloj kože
- Pogodno za vegeterijance
- Pomaže kod snižavanja holesterola
- Dobro za dijabetičare
- Sprečava pojavu psorijaze
- Povećava (jača) imunitet
- Pomaže u sprečavanju demijelinacije nervnog sistema
- Pomaže u sprečavanju proširenih vena

 

Vegani i vegetarijanci

 

Protein od konoplje je biljnog porekla i smatra se jednim od najboljih i kompletnih izvora biljnih belančevina. Ne sadrži gluten i veganski je proizvod. U veganskoj ishrani dodaje se u mleko od badema, kokosa ili sokove.

Protein od konoplje je najbolja alternativa za proteine životinjskog porekla. Ne izaziva alergije, bogat je amino kiselinama i drugim nutrijentima, blagotvornim za one koji su na biljnom režimu ishrane. Protein od konoplje se preporučuje osobama koje se pridržavaju paleo i hrono ishrane. Adut za sportiste i ljubitelje fitnesa. Protein će omogućiti dobijanje i jačanje mišićne mase uz pravilnu upotrebu i redovno vežbanje. Neki korisnici  su u nedoumici zbog njegovog biljnog porekla. Ali stručnjaci i iskusni sportisti uveravaju da nema bojazni i da ovaj protein osigurava vašem organizmu dovoljne količine potrebnih sastojaka za povećanje mase mišića. Takođe, blagotvoran je za oporavak posle upale mišića izloženih velikim naporima.

  

2f21ed08fed6733c66020e96154f0465.jpg

 

Beige-and-Gray-Minimalist-Quote-Instagram-Post.png

KUPI VEĆ SAD