Konoplja i životna sredina

Nakon svoje kontroverzne sudbine, konoplja je ponovo ugledala svetlost dana u životu ljudi i gaji se na poljima širom sveta. Gotovo svi razlozi za to nalaze se u održivim i ekološkim karakteristikama useva. Industrijska, lekovita i komercijalna svojstva poznata su čovečanstvu već jako dugo, ali njene koristi za okruženje tek su realizovane poslednjih godina. Mnoge industrije u potrazi za održivim i ekološki prihvatljivim procesima nađu odgovor u industrijskoj konoplji.
 
Od svih različitih namena biljke kanabisa, dodajte još jednu - zelenu.
 
Konoplja je sama po sebi konkurentna biljka koja visoko i gusto raste. Prirodno smanjuje štetočine i stoga ne zahteva pesticide i herbicide. Uz sposobnost da posluži kao prirodna alternativa našim ključnim resursima, može biti upravo rešenje koje nam treba.
Ima svojstva koji je čine održivim i čak atraktivnim kao sirovina za proizvodnju biodizela - održivog dizel goriva proizvedenog iz obnovljivih biljnih izvora.
Benzin proizveden iz konoplje 85% je zeleniji od naftnog benzina. Biodizel konoplje je, kako su pokazale studije, 97% učinkovitiji od tradicionalnog benzina (tj. 97% konopljinog ulja može se pretvoriti u biodizel) i može se koristiti pri nižim temperaturama od ostalih biodizela.
 
Konoplja diše u CO2
 
U osnovi je prečišćivač prirode. Biljka brzo hvata ugljen-dioksid iz atmosfere i čini ono što udišemo mnogo čistijim. Za svaku proizvedenu tonu konoplje 1,63 tona ugljenika uklanja se iz vazduha.
Regeneriše tlo – Sunčeva svetlost ne može prodreti u biljke i doći do tla, a to znači da usev obično nema korov. Duboki koreni koriste podzemnu vodu i smanjuju njen salinitet. Takođe je ograničena erozija gornjeg tla, čime se smanjuje zagađenje vode. Korenje daje kiseonik i druge hranjive materije tlu. Isto tlo može se koristiti za uzgoj konoplje dugi niz godina, a da se pri tome ne izgubi visok kvaliteta.
Koren biljke konoplje raste snažno i do dubokih devet metara. Ovakve vrste korenskih mreža mogu pomoći u održavanju tla i sprečavanju erozije, što je jedan od najvećih problema s kojima se poljoprivrednici danas suočavaju. U nekim slučajevima, korist konoplje u okruženju je ta što je obnovljeno već oštećeno tlo. Biljka konoplje apsorbuje toksične metale koje nuklearne biljke emituju u tlo, poput bakra, kadmijuma, olova i žive.
Poznato je da se biljka koristila nakon nuklearne katastrofe u Černobilu za uklanjanje radioaktivnog stroncijuma i cezijuma, a čak je bila razmatrana za uklanjanje radijacije iz Fukušime.
Čuva potrošnju vode - Tekstilnim kulturama, poput pamuka, obično je potrebna znatna količina vode da bi se razvile u najvećem potencijalu. Skoro jedna trećina svih tekstila na svetu izrađuje se od pamuka. Ovo stanje opterećuje naše prirodne resurse. Na primer, jedna pamučna majica za proizvodnju zahteva 2700 litara vode.
Konoplja je, s druge strane, usev koji manje troši vodu i koristi znatno manje ovog resursa, što omogućuje očuvanje, a ne neoprezno korištenje. Uz to, konoplji je potrebno manje zemlje po kilogramu vlakana da bi uspela da raste u mnogim različitim klimama i vrstama tla.
 
Biorazgradiva plastika
 
Milijardi kilograma plastike stvoreni su u poslednjih 60 godina, a procenjuje se da je gotovo polovina cele plastike za jednokratnu upotrebu sa štetnim uticajima na ljude i okolne divlje životinje. Plastika ukopana na deponijama može ispustiti hemikalije u tlo i podzemne vode. Uz to, plutajući plastični otpad može biti prevozno sredstvo za invazivne vrste i štetne mikroorganizme.
Plastika konoplje je lagana, ali izdržljiva i u potpunosti je biorazgradiva. Još bolje, plastika konoplje ne sadrži hemikalije koje se nalaze u redovnoj plastici. Te hemikalije mogu uticati na ozbiljne promene u ljudskom endokrinom sistemu. Upotreba plastike konoplje ekološki je siguran i zdrav izbor.
 
Plastična boca konoplje razgrađuje se u roku od 10 dana od odlaganja.
 
Ovo nije prvi put da svet čuje za konoplju. Henry Ford je ranih četrdesetih izgradio automobil od plastike konoplje i soje. U 2008, Lotus Eco Elite konoplju je koristio u svojim kompozitnim kućištima i spojleru. A od tada, mnogi proizvođači automobila prešli su na kompozite od konoplje za različite delove automobila, poput ploča vrata, stubova, naslona sedišta, ploča s instrumentima itd.
Posebno mesto zauzima u grani reciklaže
 
Bio-proizvodi napravljeni od konoplje su ekološki prihvatljivi i mogu se lako zameniti u kompostu ili na deponijama. Proizvodi na bazi konoplje nisu toksični, biorazgradivi su i obnovljivi.
Papir konoplje može se reciklirati do tri puta, dok se papir od konoplje može ponovno upotrebiti sedam do osam puta. Konopljina pulpa ima veću koncentraciju celuloze u odnosu na drvenu celulozu i stvara jači papir bez iscrpljivanja okoline.
 
Potpuno pogodna za reciklažu
 
Konoplja pruža najjača, najdugotrajnija, prirodna vlakna u odnosu na alternativne izvore. Fleksibilne karakteristike biljke omogućuju stvaranje izdržljive odeće, građevinskog materijala, skloništa i bezbroj proizvoda koji mogu zadovoljiti ljudske potrebe i želje.
 
Iako je ova skromna biljka nesumnjivo služila kao neprocenjivi resurs kroz našu ranu istoriju, možda će poslužiti još većoj svrsi u našoj neposrednoj budućnosti.
  

KUPI VEĆ SAD