Konoplja - super hrana

Konoplja je jedina biljka koja može da nas obuče, hrani, skući i leči.

 

Danas pričamo kako konoplju možemo uvrstiti u našu ishranu, da li u obliku konopljinog proteina, ulja od konoplje, semenki, čaja ili možda mleka od konoplje? Svima nam je poznato da hrana utiče na zdravlje našeg organizma, stoga ćemo pomenuti i benefite koje konoplja nudi za celokupno zdravlje našeg organizma. Zbog svih benefita konoplja smatra se super hranom.

 

Super hrana (eng. superfoods) je hrana bogata hranljivim sastojcima za koje se smatra da su posebno korisni za zdravlje i dobrobit organizma.

Jednostavnije rečeno, super hrana je odlična energija. Izuzetno je bogata vitaminima, mineralima, kao i antioksidantima, enzimima i zdravim mastima. Sve ove hranljive materije su neophodne za naš organizam.

Ili drugim rečima: Super hrana je superheroj biljnog sveta. Podstiče telo da se bori protiv hroničnih bolesti i drugih nedostataka hranljivih materija.

 

 

images.jfif

Kada sazri, konoplja  daje obilje semenki. U Indiji ljudi na tržištu kupuju seme konoplje i dodaju kada kuvaju povrće radi poboljšanja ukusa i hranljivih vrednosti najrazličitijih jela.

 

Konoplja je biljni izvor koncetrovanih Omega 3 masnih kiselina. Međutim, masne kiseline koje konoplja sadrži su alfa-linolenske kiseline, koje su u organizmu slabo pretvaraju u DHA i EPA brzinom od samo 2 – 10 %. Konoplja je jedna od najbogatijih izvora ALA-e i predstavlja veoma dobar izvor zdravih masti, posebno za one koji ne konzumiraju ribu ili jaja. Sadrži specifičnu Omega 6 masnu kiselinu (GLA), dok konopljino ulje sadrži još veći procenat GLA.

 

 

hempomega.jpg

Semenke sadrže vlakna, vitamin E, vitamine grupe B i minerale uključujući magnezijum i gvožđe. U smanjenju količine holesterola u krvi seme sadrži i fitosterole koji uklanjanjem nakupljanja masti u arterijama.

 

 

HempOmega3EFAs_2000x.jpg

Jedna od najperspektivnijih prednosti konopljinih semenki je njihov potencijal da poboljšaju zdravlje kardiovaskularog sistema. Prema centrima za kontrolu i prevenciju bolesti, srčana bolest je uzrok broj jedan i za muškarce i za žene u SAD-u. Veruje se da masne kiseline i drugi hranljivi sastojci u semenkama konoplje pomažu u smanjivanju rizika od srčanih bolesti smanjujući upalu, borbu protiv ugrušaka u krvi, snižavanju nivoa holesterola i smanjenje krvnog pritiska. Takođe, masne kiseline pomažu u smanjenju simptoma PMS-a i menopauze.

 

 

116720995_1026179854504424_3419878025053506113_n.jpg

Bogata je kompletnim proteinima i odličnim izvorom zdravih ulja. Kompletan protein: proteini se sajstoje od aminokiselina. Vaše telo može napraviti neke od ovih aminokiselina, ali druge – poznate kao esencijalne aminokiseline – telo ne može da napravi, pa ih morate uneti u organizam ishranom.

 

Magnezijum

Ima važnu ulogu u preko 300 enzimskih reakcija telu, uključujući metabolizam hrane i sintezu masnih kiselina i proteina. Magnezijm je uključen u neuromuskularni prenos i aktivnost i opuštanje mišića.

Manjak magnezijuma – naročito zastupljen kod starije populacije, povezan je sa metaboličkim sindromom, koronarnom srčanom bolešću. Orašasti plodovi i semenke konoplje su najbolji izvori magnezijuma.

 

Među brojnim benefitima konoplja se izdvaja kao izvor hrane. U prehrambenim proizvodima sada možete pronaći proizvode od konoplje kao što su semenke konoplje, ulje semenki konoplje, mleko konoplje, čaj od cveta konoplje, čak i tečnost za infuziju od konoplje. Ovi proizvodi spajaju hranljive i medicinske koristi, zajedno sa jedinstvenim ukusom orašastih plodova u različitim potrošačkim proizvodima.

Mleko od konoplje je pogodno za one koje ne podnose laktozu, ali još uvek uživaju u „mleku“ sa žitaricama ili u kafi. Mleko od semena konoplje je odlična baza za smoothie.

 

117035027_648765399330038_1643844762643573224_n.jpg

 

Protein i mršavljenje

Kao što znate konzumiranje veće količine proteina može podstaći gubitak kilograma. Seme konoplje u prahu, celo ili samleveno je odličan izvor proteina. Niskokalorično je, poboljšava varenje i produžava osećaj sitosti. Vrlo je korisno kao grickalica, sadrži vlakna. Upravo vlaknasta hrana  umanjuje potrebu za šećerom, glavnim neprijateljem dijeta. Kako ga upotrebljavati  tokom dijete? U početku u malim količinama kako bi se organizam navikao. Evo nekoliko ideja: Pomešajte protein konoplje sa sirovim kakaom, dodajte malo stevije i biljno mleko (konopljino/bademovo/sojino). Ovo je vrlo ukusan napitak. Uzmite tanjir sirovog povrća i dodajte porciju konoplje. Pazite sirova hrana može imati neobičan uticaj na creva, ali samo u početku. Posle desetak dana ćete se navići. Imajte na umu da protein konoplje ima moć ne samo da topi masnoće, već i da pospeši detoksikaciju organizma. Poznato je kako je on bogat hlorofilom.

 

Konoplja nema samo dugu listu mogućih zdravstvenih i ekoloških koristi, već ima i fantastičan ukus. Seme ima blag, orašast ukus, može se dodati u sve vrste jela. Mogu se jesti sirove ili pečene, pomešane sa jogurtom ili mlekom, dodati u salatu ili peciva. Od semenki konoplje dobija se hladno ceđeno ulje i najčešće se koristi kao dodatak salatama ili kao zamena za riblje ulje. Takođe se koriste za dobijanje proteina od konoplje, konopljinog mleka, konopljinog brašna i konopljinog putera.

 

 

Veoma zastupljenm proizvod od konoplje koji utiče na zdravlje organizma je čaj od konoplje. Dobija se od sušenog cveta konoplje koji je u rinfuzi. Pripema se tako što se sipaju 2 kašičice sušenog cveta u šolji (optimalna preporuka), prelije se proključalom vodom i ostavi malo da odstoji. Nakon toga procediti i uživati u ukusu čaja!

 

116708932_386303859009251_5359971857229372041_n.jpg

 

Konoplja nije dobra samo za vaše telo. Kada se odlučite za jelo od konoplje, podržavate usev koji taođe ima prednosti za životnu sredinu. Konoplja je pre svega prirodno otporna na mnoge štetočine i raste snažno i gusto, istiskuje korov. Tako da biljkama konoplje nije potrebna upotreba pesticida. Toliko je otporna da često zahteva i minimalno đubrivo. Manje đubriva i manje pesticida je dobro za zemljište i životnu sredinu. Polje konoplje može poboljšati tlo, jer proizvodi azot, a njeno korenje raste duboko i rasterećuje zemlju. Korenje konoplje takođe može apsorbovati štetne toksine u zemljištu.

 

  

 

 

 

 

 

 

 

KUPI VEĆ SAD